WONDERWOODS

STAD VAN DE TOEKOMST

Je hoeft maar een blik te werpen op de impressies van het werk van de architecten en je weet het zeker: het Utrechtse Wonderwoods is bijzonder! De unieke groene torens in de nieuwe wijk 'het Beurskwartier' ademen de stad van de toekomst: een inspiratie voor stedenbouwers wereldwijd.

HET BEURSKWARTIER

De nieuwe Utrechtse centrumwijk het Beurskwartier wordt - met ongeveer 3.000 woningen, afgewisseld met werkplekken, horeca, cultuur, parken en buurtwinkels - een aanwinst voor de stad. Een modern en autoluw metropoolgebied dat variatie, duurzaamheid en ontmoeting ademt. De Wonderwoods-torens zijn de absolute blikvangers van het Beurskwartier.

GELUKKIG EN GEZOND WONEN

De architecten van Wonderwoods denken verder dan bakstenen en cement. Zij zetten in op duurzaamheid en biodiversiteit, verwerken volop groen en zuurstof in hun ontwerpen en betrekken omgeving en mobiliteit bij hun plannen. Zo willen zij de verloren verbinding tussen mensen en natuur weer herstellen. Waarom? Omdat bewezen is dat mensen energieker, gelukkiger en gezonder zijn in een natuurlijke omgeving!

DE NOORDTOREN - Stefano Boeri

Architect Stefano Boeri zocht naar een ontwerp dat tegenwicht biedt aan kunstmatige en onnatuurlijke gebouwen. Een ontwerp dat de snel toenemende verstedelijking voorziet van groen en zuurstof. Het leidde tot zijn - inmiddels beroemde - woontorens ‘Bosco Verticale’ in het hart van Milaan. Met Wonderwoods bouwt Boeri voort op die visie. 'Een levend stadsicoon, continu in ontwikkeling', zo omschrijft de spraakmakende architect zijn verticale bos Wonderwoods in Utrecht. In 'zijn' Noordtoren komen huur- en koopwoningen, een dakpark met restaurant, een sportschool, gezonde horeca en andere faciliteiten.

DE ZUIDTOREN - Roberto Meyer, MVSA Architects

In de Zuidtoren van MVSA Architects komen naast huurwoningen ook koopwoningen, kantoren, een Digital Art Space en diverse faciliteiten. De Zuidtoren beschrijft architect Roberto Meyer als 'Een groen eiland in een stedelijke omgeving'. Het ontwerp is Meyers antwoord op de vraag hoe we in de toekomst nog voldoende groen en frisse lucht krijgen in dichtbebouwde steden. Wonderwoods zal daarmee ongetwijfeld dienen tot voorbeeld voor andere steden.

BACK TO NATURE

Wonderwoods brengt de natuur terug naar de stad en de mensen terug naar de natuur. De gebouwen bevatten samen het equivalent van 1 hectare bos: een paradijsje voor vogels en insecten. De groene omgeving vermindert stress en spanning, filtert fijnstof uit de lucht en gaat hittestress tegen. Het innovatieve irrigatiesysteem voor de daktuinen en balkons gebruikt regenwater en slaat overtollig water op in ondergrondse buffers.

 

GEZONDE MOBILITEIT

Ook als het gaat om mobiliteit is Wonderwoods een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Utrecht CS, het OV-knooppunt van Nederland, ligt letterlijk op een steenworp afstand! Voor bewoners en bedrijven zijn er bovendien elektrische deelauto's beschikbaar, eenvoudig te huren via een app. Wie niet zonder kan, parkeert de eigen auto in de parkeergarage onder het gebouw. Fietsen staan veilig in de royale inpandige fietsenstalling in de Noordtoren.